8 důvodů kvůli kterým nejdu na koncert / festival

1. Cena
Naprosto jasný důvod, není za co jít nebo mám pět po hromadě a vím, že si tam nemohu dovolit jít, i když by peníze byly. Výjimka je legendární skupina Black Sabbath nebo Judas Priest, vzhledem k jejich věku je jejich každý koncert v ČR skoro poslední nebo v případě Sabbatů satanžel ten poslední. Je nespočet situací, kdy za tu poměr ceny a oblíbených vystupujících skupin není ideální nebo Vaše oblíbená či legendární skupina má překopanou sestavu. Člověk je homo economicus a i ten jednoduší si okamžitě v hlavě porovná a řekne:"Ty vole na Ejsí dysí nejdu, to už nejsou voni jakoo, za ty prachy nejdu." Kvůli jedné dobré skupině se nepoženete na Rock for People nebo na Benátskou noc. Češi začínají být nároční a je to vesměs dobře, čtu občas komentáře typu, že mám čas, má je docela rád, ale za tuhle cenu si např. Sólstafir strčte někam, to se na ně podívám raději do zahraničí, než abych podporoval české vydřiduchy. Arakain mají přiměřené ceny vstupenek, ale také jsem slyšel, že za 500 Kč jak teď jedou s Bílou (rok 2015) nejdu, to je v Praze xy death metalová skupina o polovinu levnější. Velká konkurence je i v metalové hudbě.
2. Volný čas
Mohu x nemohu, naprosto jednoduché. Povinnosti v práci, škole, nemoc a jiné. Jsou tu také situace, kdy se Vám to úplně nehodí, ale Brutal Assault je Brutal Assault nebo Judas Priest musíte vidět, hold vynecháte něčí svatbu, oslavu narozenin nebo jdete do práce, školy po 4 hodinách spánku.
3. Cena dopravy
Gorgoroth v Ostravě, vypadá to na pekelný večer, ale tisícovku celkem  za dopravu se Vám dát nechce. Počkáte si na ně až na letní festival nebo až budou v Praze. Pro studenty mám "překvapivé" doporučení, jezděte na koncerty co nejčastěji, Opencard (lidově openkrad, lítačka) na 5 měsíců za 1200 Kč, jednak nevím, jak dlouho může takhle levně tohle fungovat a nikdy v životě už nebudete mít takhle levnou dopravu po Praze. To samé sleva na studenta u Českých drah nebo jiných regionálních dopravců. Asi rok a čtvrt lze u Českých drah kombinovat slevu na studenta a slevu na in kartu, např. Praha Hlavní nádraží - Kolín a zpátky studentská na in kartu 25 stojí 79 Kč v době školního roku, což je skoro zadarmo v dnešní době a vzhledem k ceně bez slev. Na fesťáku se nebojte někdy zeptat, zda se někomu neuvolnilo místo v autě na zpáteční cestě, existují také portály typu spolujízda. České dráhy měly akce, když jedete na vybraný hudební festival např. Brutal Assault, tak máte levnější dopravu, tato akce už 2 roky neexistuje a když jsem ji jednou využil, byl docela problém tuhle slevu v podmínkách ČD dohledat. Často se stává, že je výhodnější jet vlakem, vzhledem k ceně parkování/hlídání vozidla před koncertem či během festivalu. U O2 arény parkování je možné většinou 200 Kč v přilehlých parkovacích domech, často to lidé dávají k nedalekému Lidlu, jednou to vyšlo bez pokuty i u nedalekých paneláků. U monster koncertů v Praze skupin typu Kabát či AC/DC je asi nutné zaparkovat na Černém Mostě pro mimopražské.
Příští rok bych se chtěl podívat na Kilkim Žaibu fest do Lotyšska, cena lístku není problém, ale ta doprava..
4. Konec akce, počet předkapel
Večer s Behemoth, Abbath, Entombed A.D., Inquisition byl geniální, každá skupina masakr, tak mi nevadilo, že skladbu a půl od Behemoth neuvidím, neboť vlak z Prahy nepočká. Horší už je, když Vás z večera zajímá jenom jedna skupina a kvůli ní jdete na koncert, investujete peníze a čas, aby jste ji mohli vidět a kvůli pozdnímu konci třeba půl hodinu neuvidíte. Tu a tam za to může množství předskupin, kdy ze 2 předskupin jsou ve rozpisu koncertu 4.. I tak někdy organizátoři myslí na dojíždějící viz: https://blackcatacombs.blogspot.cz/2016/03/gorgoroth-kampfar-gehenna-supporty.html Pochvalné komentáře v tomhle směru zněly na týdenní turné Krabathor v roce 2015, kdy Krabathor dohráli ve 22:00 a řada přespolních se mohla v klidu dopravit domů. Tam kde se po svých dopravíte domů nebo na přespání počet předkapel nevadí, alespoň máte čas se pozdravit se známými, které třeba většinu roku nevidíte, jindy zase slýchám názory, že je zbytečné dělat "fesťáky" v prosinci, akorát na headlinerovi je pár lidí už dost v náladě. Také už jsem viděl týpka, co usnul během koncertu Debustrolu. :D Ale to jsou úsměvné výjimky.
Obdobně Vás třeba nepotěší rozpis kapel na festivale, být ve 2 ráno čilý na fesťáku vyžaduje přes den pít nealko. :D
5. Cena piva, nealka, jídla a doplňkových služeb.
Je jasné, že na koncerty a festivaly z počátku chodíme výhradně za hudbou, časem třeba spíše za atmosférou a přáteli. Viděli jste Arakain třeba 6x, tak po 7. už asi nebudete hned od otevření kulturáku stát u nášlapů. Chcete si dát něco na osvěžení, zahnat žízeň, pokecat s přáteli. Často teplé pivo nebo předražené pivo Vás moc nemotivuje na návštěvu toho či onoho klubu. Nepodporuji sociální inženýrství, jako je např. nařízení o tom, že cena nealka musí být nižší než cena chlastu. Nedávno v klubu Storm mě pobavila cena vody či energy drinku, pokud jste ten den za řidiče.
Cena 40 Kč za sprchu na Moru - no proč ne, ale mohlo by to mít trochu úroveň, ještě že mi ledová voda tolik nevadí. Na druhou stranu se mi líbí, že za pár korun se můžete dojít na normální WC a ne Toi Toiky. Cena jídla v areálu, cena doplňkových služeb, cena piva, prostě návštěvník musí mít dojem, že není ojebáván na každém rohu, byť to pořadatelé nemohou vždy ovlivnit. Docela často čtu kritiku BA kvůli VIP kempu, chápu, že je tu poptávka, musí být VIP kemp prostě plný aby, to ostatní návštěvníky BA neštvalo tolik se táhnout s krosnou o pár stovek metrů dál, než by jinak museli. To samé se zdražováním žetonů, pokud je to o inflaci, tak naprosto v pořádku, to se musí. Jsou tu sice náklady "menu jídelníčku", nicméně změnit číslo že žeton bude na 33 místo 32 Kč nenese asi skoro žádné náklady. Ale v poslední letech v Evropě, Česko nevyjímaje je inflace okolo 0, často i krátkodobá deflace. Pořád cena ropy je nízko, ceny energií jsou nižší v porovnání s ostatními roky, daně se také kupodivu nezvyšují, platy až tolik nerostou, takže tyto argumenty BA nevěřím, co vysvětlovaly na svém FB pod jedním postem. Možná roste byrokracie, menší fesťáky a koncerty nepříznivě ovlivní EET. Na druhou stranu, když vidíte, kolik se toho minulý rok změnilo třeba na BA k lepšímu, kolik nových prostor z pevnosti je přístupných, jak se všichni snaží udělat co nejlepší fesťák, tak to řada lidí menší zdražení v pohodě promine.
6. Propagace ideologii
Pokud někdo má potřebu vožralej pozdravovat slunce (opis hajlování), tak takoví lidé mi přijdou k smíchu :D , na živo jsem naštěstí nic takové neviděl a neplánuji ani vidět. Ani bych je snad nezavíral do báně, rád dám prostor se lidem znemožnit. Větší respekt mám jiné extrémistické ideologii a to neomarxismu, ten pořadatel, ta skupina, který by se otevřeně hlásil k této ideologii (např. propagace Hatefree), tak na tom koncertě nebudu, na to jich je v ČR neskutečné množství, když trochu pátráte. Podobně je to heslem good night, white pride, za neškodným heslem se opět až příliš často skrývají neomarxisté, anarchisté. Podpora squatu klinika (schválně s malým k) nebo refugees welcome znamená jasnou neúčast na koncertě. Obdobně  bych si lámal hlavu, zda jít na koncert Scorpions, který se konal v roce 2010 jako součást předvolební kampaně ČSSD, byť prý byl zadarmo.

Akce Vegan Fighter na BA byla dobrá, ale měl jsem tu čest vidět i přednášku o veganství, slyšet spoustu pochvalných řečí v backstagy na veganství, už vím, že existují vegan boty :D , vegan kosmetika, všeobecně se BA dost veganstvím zaštiťuje, ale halal maso na BA kupodivu neva. Masožravec se na BA ještě pořád nají, co jsem slyšel historky, zas tak to nebude horké s tou zvrácenou etikou jídla na BA a bez debat BA jeden z nejlepších tvrdě metalových festivalů ve střední Evropě, kdyby náhodou se někomu nezdála kritika.
MoR vs Obsecene. Každoroční se tyto festivaly, co je znám kryjí. Budu na Moru teprve podruhé, poprvé v roce 2015, což nic moc, nejsem kdo ví jaký nadšenec Moru. Kvůli kapelám nebo kvůli známým tam určitě se ještě několikrát objevím a dám přednost před Obscene Extreme. Na Obsecenu jsou každoročně kvalitní, undergroundové skupiny, ale ta propagace veganství mě vyloženě odrazuje. Pronášet vysočinu do areálu nemám zapotřebí, jako to každoročně někdo dělá. Také mě odrazují až příliš nadšení fanoušci OEF, názory že být jenom v černé je trapné na rozdíl od barevných kostýmů na OEF, mě až uráží. Jednou se tam podívám, ale v nejbližších letech má přednost MoR nebo nebude možnost dovolené v práci. Budu třeba psát jinak po 6. navštíveném ročníku MoRu, ale mimo jiné mě chytla na té Jižní Moravě ta krásná krajina, Moravanky přitažlivých tvarů s roztomilým nářečím, vínečno, slivovice, drtivě převládající Češi, fesťák bez nějaké politiky a ideolgie. Ano veganství je ideologie.

Chtěl jsem se podívat tento rok na SUFFOCATION, ale ke dvěma předkapelám přibyly další 2, tudíž akce by asi končila zase někdy příliš pozdě v noci na to abych stihl celé SUFFOCATION, tak váhám, zda dorazit, no když se na fb objevil příspěvek, že to bude krásná vegan metal párty, tak převážilo rozhodnutí nejít a investovat peníze na jiný metalový koncert. Podobně relativně nedávno se konal fotbalový zápas mezi týmy, které byly složené z členů pořadatelů BA na Obscenu, docela zajímavá akce podle fotek, moc se mi to ale nehodilo, první informace byla, že na místě bude k dispozici vegan jídlo.  Nebyl jsem jediný, koho tato informace trkla okamžitě do očí. No tak tady taky nebudu, učení na státnice má přednost.

Na Sunn O))) či Phurpha bych se hodně rozmýšlel, zda dorazit, pokud by jejich koncert byl opět v kostele.
Na slovenském festivale Pohoda, údajně má být symbolicky postaven minaret. Tomuto festivalu se též na míle daleko vyhnu.
7. Místo konání akce, přístup ochranky, zákazy kouření
Prvně jsem četl "krásné" zážitky s ochrankou z jednodenního festivalu Řípfest s Ozzy Osbournem, byť sám jsem žádné nedostatky na místě co se týče ochranky nezaznamenal. Na vlastní kůži jsem zažil, jak paní z ochranky měla problém s řetězem u kalhot před koncertem Judas Preist (!) v pardubické ČEZ aréně (snad se tak stále jmenuje).






Pro porovnání s velikostí propisky.








Do O2 arény v Praze bych si nedovolil jít s nábojovým pásem, větší krytý prostor na koncerty v ČR  myslím není. Nejdrsnější přístup ochranky jsem zažil před klubem Roxy v Praze, na chodníku který evidentně patří městu Praha a ne majitelům Roxy. Bylo to po koncertě Black Label Society 2014, asi se 30 věrnými fanoušky BLS jsme čekalo na Zakka a spol, jestli se s námi pozdraví, něco podepíší a tak. Po koncertě v KC Vltavská 2011 kromě Zakka členové BLS vyšli asi po hodině ven za fanoušky. Šlo určitě říct od ochranky Roxy tak, že kapela si přeje klid po koncertě na náročném turné, až třeba někdy jindy a ne kdo se přiblíží na jeden metr kapele, tomu zlámu ruce. Pivo tam mají drahé, klub pro metal nevhodný, po koncertě nás docela brzo vyháněli pryč, kromě nějaké srdcové metalové skupiny nikdy víc, až jsem si chtěl napsat mail nebo tak něco. Ale co, každý svého štěstí strůjce. Musím zmínit opět BA, návštěvníci si pochvalují ochranku, ani trochu nevadí stage diving, nejsou nepřijemní kvůli vedru či vosám, nábojovým pásům a jiným nevšedním doplňkům. Meetfeactory někdo říká sloupfaktory, ale má to tam v okolí docela styl na heavy metal. V klubu Exit-us je zase docela vedro, ale není nic kvůli čemu bych tam znova nešel. Všeobecně mi vadí to vyhánění lidí po koncertech, pochopím to ještě v prostorách O2 arény, kde čeká i přes stovka zaměstnanců, ale kulturácích a klubech..
Určitě dáte přednost festivalu v historické pevnosti, kde se mimo jiné můžete skrýt před vedrem či bouřkou, než festivalu konaným na letišti, betonové ploše.
Zákazy kouření
Jsem nekuřák, ale (heavy) metalový koncert musí být zakouřený. Ještě z části pochopím, že se v sále na přání kapely nekouří a v ostatních částech klubu/kulturáku ano. Když na vstupence už rovnou napsáno, že např. koncerty Obscure Promotion jsou nekuřácké, tak moc to nepotěší. A jsem rád, když někdo drzý poruší a štve s tím řadu těch uvědomělých lidí. Děsím se okamžiku, až naše dobroserská vláda zakáže kouřit prakticky všude, i na festivalech. To jsem zvědavý, kdo to bude dodržovat nebo kdo na festivaly bude jezdit.

Kdyby se na takovém Woodstocku  zakázalo kouření, to byla ta pravá svoboda. (ironie)


8. Multižánrové festivaly
Věřím, že si je řada lidí užije, stíhá balit holky, dát za den 25 piv a k tomu si odpoledne mrknout na rock/metalových pár skupin, ale já ze svých peněz nechci podporovat i neoblíbené umělce, co na festivale vystupují a svoje oblíbené skupiny si najdu na žánrových festivalech nebo na jejich turné po ČR. Sem by pařil Natruc, Votvírák, Benátská noc atd.


Lidé by měli být nároční a chtít za své vydělané peníze to nejlepší, možná to po přečtení článku vypadá, že není možné někam jít, ale opak je pravdou, je tolik úžasných koncertů, že se to nedá stíhat, pokud na koncertech chybí lidé, nemusí být chyba u na straně fanoušků, byť si to málo kdo z pořadatelů asi přizná a raději obecně mluví, že lidé nechodí na koncerty, sedí pouze u počítačů či v pátek večer se nudí v hospodě.